Număr de înmatriculare preferențial

Verificarea disponibilității numărului de înmatriculare preferențial

Numărului de înmatriculare al mașinii este alocat aleatoriu, la rând sau poate fi ales un număr preferențial, contra cost. Această operație face parte din procesul de înmatriculare a vehiculelor și este gestionată de către Serviciul  Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului din fiecare județ ori din municipiul București. Odată cu  depunerea dosarului pentru înmatricularea vehiculelor, se solicită atribuirea numărului de înmatriculare a vehiculului, cu opțiunea de a se aloca un număr la rând sau număr preferențial.

Numărul de înmatriculare preferențial este numărul de înmatriculare ales de către proprietarul mașinii, prin formularea unei combinații dorite de cifre și de litere, din cele valabile și disponibile după lege. Nu se vor atribui combinații de litere cu semnificații obscene sau cele care pot fi asociate cu denumirile autorităților publice. Conform reglementărilor în vigoare se achită taxe atât pentru atribuirea numărului la rând, cât și pentru cel preferențial. Evident, valoarea taxei de înmatriculare a vehiculului cu un număr de înmatriculare preferențial este mai mare.

Obținerea numărului preferențial, de multe ori importantă, comportă trei faze:

a) exprimarea expresă a dorinței de a deține un număr preferențial
b) verificarea disponibilității numărului de înmatriculare solicitat
c) reluarea procesului de verificare a disponibilității în cazul în care varianta / variantele anterioare nu sunt disponibile
d) atribuirea numărului preferențial agreat

Verificarea disponibilității se poate face în momentul depunerii documentelor pentru înmatricularea vehiculelor sau anticipat – pentru a se economisi timp la depunerea documentelor.

Pașii pentru cea de-a doua variantă sunt expuși mai jos.

  1. Se crează un cont pe site-ul DRPCIV (aici)
  2. Se verifică disponibilitatea numărului de înmatriculare preferențial (aici)

La crearea contului pe site-ul DRPCIV, sistemul trimite un e-mail cu un link de activare al contului. Link-ul inclus în acel e-mail va fi valabil trei zile.

După activarea contului se poate accesa secțiunea de verificări:

Site DRPCIV => Autentificare => Servicii on-line => Disponibilitate număr înmatriculare

IMPORTANT! Combinațiile preferențiale ale numerelor de înmatriculare se atribuie contra-cost, conform legislației în vigoare.